Пламен Димитров: КЗК най-вероятно ще разреши сделката за Доверие
Пламен Димитров: КЗК най-вероятно ще разреши сделката за Доверие / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Пламен Димитров: КЗК най-вероятно ще разреши сделката за Доверие
65447
Пламен Димитров: КЗК най-вероятно ще разреши сделката за Доверие
  • Пламен Димитров: КЗК най-вероятно ще разреши сделката за Доверие

Само Комисията за финансов надзор може да спре сделката по продажба на пенсионноосигурителнта компания Доверие. Най-вероятно Комисията за защита на конкуренцията ще издаде одобрение на сключеното споразумение между Виена иншурънс груп и офшорната компания Юнайтед Кепитъл. Това прогнозира пред DarikFinance.bg Пламен Димитров, президент на КНСБ, който пръв сигнализира за опасност от непрозрачна смяна на собствеността в най-големия пенсионен фонд у нас. Той управлява активи за 1.8 млрд. лв. , а осигурените в него лица са повече от 1.2 млн. души.

„За нас Юнайтед кепитъл, това е една офшорна фирма или полуофшорна фирма, регистрирана в Лондон, но така или иначе структурата на капитала, кой кой е вътре, не става много ясно. На въпросите, които зададохме по време на последния Надзорен съвет, а именно кой представлява фирмата, господин Франц Фукс, председателят на Надзорния съвет, каза, че тя се представлява от американската адвокатска къща Стърман. Не познаваме тази влиятелна къща, не познаваме никой от адвокатите й, които са наети да представляват компанията, което създава несигурност и непрозрачност", каза Димитров.

Освен това, това, което прочетохме за Инвестбанк -Русия (че е свързана с фирмата- купувач), също даде много въпросителни, посочи профсъюзният лидер. Придобивайки третата по големина банка в една прибалтийска държава, накрая тази банка е завършила с фалит и спасяване, национализация по съответния ред, по който се спасяваха банките в страни-членки на еврозоната, обясни той.

Димитров изтъкна, че не може да направи аритметиката кой и защо е готов да даде 170 млн. евро за компания, която не струва толкова, а далеч по-малко според финансовите анализатори, и как смята да си възстанови инвестицията, която е направил, при положение че в най-добрите си години „Доверие" е печелила годишно не повече от 15 млн. лв. „Тоест тези около 340 млн. лв., дадени веднъж, сигурно трябва да има доста силно търпение този, който инвестира, ако чака по нормалния начин да си върне парите", каза президентът на КНСБ.

Профсъюзният лидер подчерта, че най-важното е какво ще каже комисията за финансов надзор и нейният председател Стоян Мавродиев. Тъй като другият регулатор - КЗК, няма да намери пазарна концентрация и формално ще разреши сделката, прогнозира Димитров.

По закон Комисията за финансов надзор може да одобри сделката за продажба на Доверие ако получи яснота за крайния собственик на дружеството- купувач, както и гаранция за произхода на парите, с които се финансира сделката. Важно условие е средствата да не са заемен ресурс от банка, а да са собствен капитал.

Проверката на КФН трябва да бъде извършена в 30-дневен срок след подаване на заявката за одобрение на предварително сключената сделка.

Междувременно от КНСБ заявяват готовност да се разделят с акциите си в Доверие, ако не получат гаранции, че фондът ще продължи да се управлява стабилно.

Цялото интервю с Пламен Димитров четете в DarikFinance.bg