Парите от таксата за ВЕИ-тата да се впишат в приходната част на бюджета, искат от ГЕРБ
Парите от таксата за ВЕИ-тата да се впишат в приходната част на бюджета, искат от ГЕРБ / снимка: БГНЕС
Парите от таксата за ВЕИ-тата да се впишат в приходната част на бюджета, искат от ГЕРБ
68677
Парите от таксата за ВЕИ-тата да се впишат в приходната част на бюджета, искат от ГЕРБ
  • Парите от таксата за ВЕИ-тата да се впишат в приходната част на бюджета, искат от ГЕРБ

160 млн. лева, които ще влязат в бюджета от въвеждането на новата такса от 20 на сто върху приходите на вятърните и слънчевите централи, да бъдат записани в приходната част на бюджета.

Това поиска депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова от парламентарната трибуна при дебатите на бюджета за второ четене.

Въвеждането на тази такса е по предложение на партия „Атака". Текстовете все още не са гласувани, но от семинара на управляващите в Боровец стана ясно, че то ще получи подкрепа.

Менда Стоянова заяви пред колегите си, че предложението за таксата върху приходите на производителите на вятърна и слънчева енергия не е обсъждано подробно в бюджетната комисия, тъй като по думите й то не е било отразено в доклада, представен за разглеждане на депутатите.

Предложението е било представено на самата комисия, макар че е внесено в срок, "в последната минута". "За съжаление колегите от Атака, които са членове на комисията, не можаха да обосноват това предложение нито като мотиви, нито като разчет какви ще са финансовите ефекти от него. Едва по-късно, когато в медиите беше разяснявано каква е целта и какви ще бъдат ефектите, за нас като народни представители стана ясно, че финансовото министерство очаква около 160 млн.лева приход за бюджета", каза Стоянова.

Тя подчерта, че няма основание да се съмнява в разчетите на експертите, нито в думите на финансовия министър Петър Чобанов, че приходите ще са такива. Депутатката от ГЕРБ обаче възрази на намеренията, изразени от финансист номер едно, тези приходи да останат като бюджетен буфер. "Има ясни и категорични текстове, че всички промени в данъчни и други закони, които водят до увеличаване или намаляване на приходите, следва да бъдат приемани преди закона за бюджета и идеята е да намерят своето място в този закон", каза Стоянова.

Бюджетната комисия прие миналата седмица предложението на Атака за такса от 20 на сто върху приходите на производителите на вятърна и слънчева енергия. Ресорният министър Драгомир Стойнев посочи, че това ще намали корпоративния данък на фирмите от сектора. Идеята обаче се натъкна на острото негодувание на бранша. Производителите определиха таксата ката "национализация" и прогнозираха фалити на фирми и повишаване на цената на електроенергията.