Пари от ИСПА за воден проект на София може да не бъдат усвоени
Пари от ИСПА за воден проект на София може да не бъдат усвоени / netinfo

Има риск да не бъдат усвоени изцяло отпуснатите от ИСПА средства за Интегрирания проект за водния сектор на София заради нерешени от Столичната община въпроси. Това беше констатирано на състояла се в МОСВ среща, договорена между министър Джевдет Чакъров и столичния кмет Бойко Борисов, съобщиха от пресслужбата на министерството.

В нея участваха заместник-кметът Ирина Савина, главният архитект на София Петър Диков, секретарят на Столичната община Росен Желязков, директорите на дирекциите на МОСВ, които управляват средствата по ИСПА и оперативната програма „Околна среда” Шинка Маринова и Васил Маргаритов. Финансовият меморандум по ИСПА е на обща стойност 58,5 млн. евро, като за строителство са предвидени 47,9 млн. евро.

От страна на МОСВ всички ангажименти по проекта – подготовка на работни проекти и тръжни досиета, се изпълняват в срок. Оказва се и методическа помощ на Столична община, но има въпроси, чието решение е изцяло от компетенциите на общината. Основният въпрос, който създава сериозни проблеми проектът да стартира и да се реализира, е неуредената от Столичната община собственост на земята по трасетата на различните обекти. С цел да не се провали проектът МОСВ раздели предвидените за изграждане обекти в четири отделни тръжни процедури.

След представената днес от Столичната община информация стана ясно, че най-вероятно един от колекторите – в кв. „Орландовци”, няма да може да бъде изграден, защото тепърва ще стартират процедури за отчуждаване на земята в 99 имота. Ще бъдат изгубени предвидените за него 8,4 млн. евро. Финансовият меморандум за Интегрирания проект за водния сектор на София е подписан през 2006 година, но подготовката на проекта започва през 2004 година. Тогава са набелязани и обектите. Столичната община не е стартирала навреме процедурите за уреждане на собствеността на терените по трасетата.

Също така все още не е одобрен бизнес-планът на „Софийска вода” за периода 2009-2013 година, както и не е подписан анексът към концесионния договор между Столичната община и „Софийска вода”. Това създава допълнителни проблеми, свързани със специални условия, поставени от ЕК във финансовия меморандум, касаещи плащанията по проекта. Строителството на всички обекти трябва да е окончателно приключило до 31 декември 2010 година.

На 26 февруари в София ще има среща на представители на ЕК, МОСВ, водния регулатор, Столичната община и „Софийска вода” за обсъждане на всички тези въпроси.