Освобождават управителя на пловдивската Чистота
Освобождават управителя на пловдивската Чистота / снимкa: Sofia Photo Agency

Управителят на общинската фирма “Чистота” Христо Костадинов да бъде освободен от поста си, поиска в предложение до Общинския съвет в Пловдив ресорният зам.-кмет Георги Григоров.

В четвъртък той разпореди незабавна проверка по сделките на дружеството за наем на машини и служители. Проверката е вътрешна и обхваща периода от 15 октомври, когато общината възложи на “Чистота” хигиенизирането и зимната поддръжка на града, след като прекрати 15-годишния си договор с “ЕкоГлобал”.

Заповедта за проверката касае законността на договора за наемане на машиносмени, сключен на 16 ноември с фирма КМД. „След сключване на договора за сметоизвозване и почистване на Пловдив, има взети решения от управителя на “Чистота” за обявяване на процедури по Закона за обществените поръчки, като избраната процедура е договаряне без обявление, публикувано в регистъра на Агенцията за обществени поръчки”, се казва в мотивировката на предложението до Общинския съвет.

Според вносителя това е в пряко нарушение на Закона за обществените поръчки. Според зам.-кмета в трудовия договор на управителя на дружеството е записано, че той може да бъде освободен с решение на Общинския съвет при закононарушение, а в случая е налице такова.

Пред Дарик Григоров съобщи, че още през октомври, след като общината е възложила на “Чистота” почистването на града, в регистъра за обществените поръчки е обявена процедура от общинското дружество за договаряне без обявление, като единственият поканен отново е била фирма КМД. Тази процедура обаче била прекратена и за нея не е подадена информация на ресорния зам.-кмет.

В предложението до местния парламент не е посочена кандидатура за временно изпълняващ длъжността управител на “Чистота” до провеждане на конкурс. Най-вероятно кандидатите ще се обсъждат на самата сесия, което е честа практика, коментира Григоров.