Осигурителните вноски падат с още 3 пункта
Осигурителните вноски падат с още 3 пункта / netinfo

Намаляване на осигурителните вноски с 3 пункта от 1 юли догодина може да има при условие, че приходите в бюджета го позволяват. Това е съобщи на среща с национално представените работодателски организации председателят на бюджетната комисия в парламента Петър Димитров. Повече информация от Миглена Георгиева

След приемането на България в Европейския съюз от 1 януари 2007 година приходите в бюджета от данък добавена стойност ще намалеят. Затова за допълнително облекчаване на осигурителната тежест ще се мисли едва през втората половина на следващата година. Работодателите са категорично против предвижданото замразяване на съотношението на осигурителните вноски. В момента работниците внасят 35 на сто от тях, а работодателите останалите 65 процента. Според приетият преди няколко години график разпределението на вноските ще се променя ежегодно с 5 на сто докато делът им се изравни.

Представителите на бизнеса предложиха да се въведат лични осигурителни вноски и за заетите в бюджетната сфера, което да е съпроводено с по-високо увеличение на заплатите и намаляване на числения персонал на администрацията. Планирано е догодина заплатите в бюджетния сектор да се вдигнат с 10 на сто, обясни председателят на бюджетната комисия в парламента.

Предвижда се необлагаемият минимум да стане 200 лева, а минималната работна заплата да се увеличи до 170 – 180 лева. Работодателите са категорично против административното определяне на най-ниската заплата, те предлагат тя да не е повече от 50 процента от средната. От 2007-ма година минималните осигурителни прагове в частния сектор ще се увеличат средно с 14,6 на сто. Води се дискусия на 10 или на 12 на сто да падне данък печалба, обясни Петър Димитров. При реинвестиция ставката ще е нулева.