Опозицията: Има тенденции за влошаване на състоянието на енергетиката
Опозицията: Има тенденции за влошаване на състоянието на енергетиката / снимка: БГНЕС, архив

Работодателските организации проведоха поредна среща с парламентарно представена сила- този път с левицата. След разговора от БСП коментираха, че се надяват властта да чуе поне аргументите на работодателите.

Таско Ерменков сподели след срещата, че на нея е констатирано със сажеление, че състоянието на енергетиката не се е променило в последно време. „Напротив, имаме тенденции, че то се влошава и поради тази причина заедно с бизнеса търсим решение, които от една страна на помогнат в намирането на онези резерви, които биха позволили по-справедливо и по-пазарно ценообразуване от държавата, а не така командно-административно, което и в момента се упражнява от КЕВР; така да се случат нещата, че бизнесът да бъде конкурентоспособен, което е свързано и с работни места, и с цени на стоки и услуги, и в крайна сметка с оцеляване на бизнеса като един от потребителите на енергия", каза депутатът от БСП. Той сподели, че невинаги думата на опозицията се чува, но изрази надежда мнението на работодателите по темата да бъде зачетено от управляващите.

От своя страна Васил Велев от АИКБ заяви, че още няма решение относно протестите на бизнеса. „При всички случаи за нас е безалтернативно връщане на цените от 1 ноември. Индустрията не може да издържи на тези цени, които не са по никакъв начин обосновани в решението на КЕВР", обясни той.

Изпълнителната и законодателната власт не определят цени, но Народното събрание и избрало регулатора, който е направил „тези безобразия", каза Велев. Той допълни, че ако и да няма протест на 30-ти септември, то при всички случаи ще остане протестната готовност.