Огромни загуби, ако се прекрати концесията за Банско
Огромни загуби, ако се прекрати концесията за Банско / Дарик-Благоевград, архив

Ако се тръгне към прекратяване на договора за концесията в Банско, загубите за туризма биха били огромни. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на срещата в екоминистерството за развитието на Банско.

„Предвид потенциала, който имаме, е важно да намерим консенсус в днешния казус. Туризмът формира повече от 14% от БВП за страната", добави министър Ангелкова.

Рекламата, която самият курорт прави през годините, допринася цялата страна да бъде разпознаваема като туристическа зимна дестинация. А според Европейската туристическа комисия България е поставена на 6-то място като предпочитана дестинация.

Цялото население на този район се препитава с туризма. Министър Ангелкова отчете, че в България има 32 писти и 110 лифта. На 560 км територия ни се пада 1 км ски писта, а в Австрия на 100 км.

80% от скиорите искат втори лифт на Банско

Министърът на околната среда Ивелина Василева от своя страна заяви, че тъй като става дума за Национален парк „Пирин", ще се спазва стриктно екологичното законодателство.

Василева подчерта, че изричната воля на правителството и указанията на премиера са да се проведе дебат, с цел постигане на консенсус по спорните въпроси за ски зоната в Банско. Тя припомни, че на 19 февруари беше проведено заседание на Съвета за развитие към Министерски съвет, по време на което беше подкрепено предложението за пристъпване към изменение на концесионния договор с цел прецизиране и привеждане към текущото законодателство. „Стига вече спорове и емоции - време е за решения", призова екоминистърът.

Ски зоната в Банско вкарва в хазната по 20 млн. годишно

На срещата присъстват всички заинтересовани страни, като целта ще бъде да се намери консенсусно решение по въпросите. Освен природозащитници, на нея присъстват и много министри, кметът на Банско и представители на концесионера.

Олимпийски и световни шампиони, както и единственият носител на световната купа в зимните спортове Радослав Янков също се подписаха под отворено писмо до премиера Бойко Борисов и членовете на неговия кабинет в подкрепа на развитието на българския спорт и зимен туризъм. Сред подписалите се са Стефка Костадинова, Екатерина Дафовска, Наско Сираков, Димитър Бербатови и много други. Желанието на известните български спортисти е да бъде спряна войната на шепа „псевдо-еколози" срещу българския спорт и зимен туризъм.