Обжалват спирането на строителството на “Хемус”
Обжалват спирането на строителството на “Хемус” / Sofia Photo Agency, архив

Турската фирма "Ташапъ иншаат тааххют санайи ве тиджарет" и обединение "ПСТ Хемус 2" обжалват спирането на строителството на 59 км от магистрала "Хемус" пред Комисията за защита на конкуренцията.

Преди това турската компания, която даде най-ниска цена, но бе дисквалифицирана, обжалва отстраняването си.

Магистрала „Хемус” ще се строи със свръхприходите от борбата с контрабандата

Двата търга за участък от Ябланица до разклона за Ловеч и Плевен бяха спрени, след като премиерът Бойко Борисов се разпореди заради ширещи се съмнения за свързаност на фирмите, които победиха, с Валентин Златев и Делян Пеевски.

Националната компания "Стратегически инфраструктурни проекти" обаче обоснова прекратяването на процедурата с липсата на финансиране на строителството, съобщава "24 часа".

Борисов: Спираме поръчки, за които обществото има и най-малкото съмнение

По-късно финансовият министър Владислав Горанов заяви, че той настоява за препроектиране, за да не струват 59 км близо 1 млрд. лева. Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова твърди, че това ще отнеме поне две години.

Премиерът Борисов също заяви, че трасето ще се препроектира, за да излезе по-евтино строителството. На някои места можел до бъде изграден скоростен път с по два платна в едната посока на движение, за да не се оскъпява строителството.