Обмислят данъчни облекчения и привилегии за електромобилите
Обмислят данъчни облекчения и привилегии за електромобилите / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Обмислят данъчни облекчения и привилегии за електромобилите
55778
Обмислят данъчни облекчения и привилегии за електромобилите
  • Обмислят данъчни облекчения и привилегии за електромобилите

Електромобилите да се движат без винетка и да имат право да влизат в буслентите, да не се плаща за регистрацията им и да са освободени от местни данъци и такси. Това предвижда национален план за насърчаване на навлизането на електромобилите у нас, който ще бъде внесен до края на месеца, съобщи енергийният министър Делян Добрев. По думите му зареждането на електромобил струва около 12 лева за 150 км, което е доста по-евтино от зареждането на дизелов двигател.

Две нови колонки за зареждане на електромобили бяха открити пред двете сгради на икономическото министерство в столицата - на ул. „Славянска" и на ул. „Триадица". Към момента в столицата има по-малко от десет електромобила.

Министърът обясни, че в плана за насърчаване се предвиждат редица привилегии за електромобилите, като се започне от освобождаване от таксата за регистрация, от местни данъци и такси, от задължение за купуване на винетка, както и по примера на Столична община този вид автомобили би следвало в цялата страна да паркират безплатно.

Обмисля се възможността тези коли да се движат в буслентите, което би било още една привилегия.

Обмислят данъчни облекчения и привилегии за електромобилите
netinfo
Освен тези данъчни облекчения и предимства е необходима и инвестиция в инфраструктура и заради това за следващия програмен период се планират средства за изграждане на станции и за производството на компоненти за тези автомобили, каза Добрев.

Засега няма възможност държавата да стимулира и закупуването на електромобил с парично подпомагане, както се прави в някои от европейските държави.