Облекчават наредбата за измервателните уреди на акцизни стоки
Облекчават наредбата за измервателните уреди на акцизни стоки / снимка: БГНЕС
Облекчават наредбата за измервателните уреди на акцизни стоки
69730
Облекчават наредбата за измервателните уреди на акцизни стоки
  • Облекчават наредбата за измервателните уреди на акцизни стоки

След като бизнесът загубил 110 млн. лева за измервателни уреди на акцизните стоки, финансовото министерство реши да облекчи Наредба 3 за контрола върху измервателните уреди на акцизните стоки. Промените бяха представени от зам. финансовия министър Людмила Петкова.

Става дума за наредбата, заради която бе отнет лицензът на „Лукойл". По думите на Петкова в момента всички компании, които са задължени да спазват наредбата, отговарят на условията. С промените се намалява броят на точките, в които трябва да има измервателни уреди. Вече ще се отчитат стоките само на входа на предприятието, при производство, съхранение и при изхода. Новият текст ще влезе в сила следващата седмица, след като бъде обнародван в „Държавен вестник". Компаниите сами ще могат да изберат дали да демонтират вече излишните уреди в междинните точки или да ги оставят.

Новата наредба ще премахне изискванията към фирмите да имат множество измервателни уреди за акцизните стоки, а ще оставят само четири контролни точки, обясни Людмила Петкова. Множеството уреди са доставили до митниците дублираща се информация, която не може да бъде обработена. Освен това създават огромни пречки на бизнеса.

"Когато се налага ремонт или демонтаж по някакъв друг повод като например авария, митническите органи трябва да присъстват, да махнат пломбата, съответно да се демонтира средството за измерване, да се направи ремонтът и оттам пак наново да се монтира и пломбира", каза зам. финансовият министър.

Именно настоящият вариант на Наредба 3 (ВИЖТЕ ГО ТУК) стана повод за отнемане на лиценза на Лукойл. Вече предприятието е привело техниката си според изискванията на наредбата. По казуса обаче има висящо дело и съдът ще се произнесе доколко икономическият оператор е приведен или не в съответствие към онзи момент, каза Петкова.

Тя отчете, че ефектът от наредбата от 2010 г. досега е двойно намаляване на приходите от акциз от стоки като цигари и горива. Според нея голяма част са преминали в сивия сектор, тъй като поне за цигарите е известно, че спадът на потреблението е само с един - два процента заради забраната за пушене.

"Задълженията за акцези се определят с последващ контрол, тоест с извършването на ревизии. Идеята на наредбата е същият вид контрол като при фискалния контрол - да не се установяват задължения за акцизи, а това е за целите на анализ на риска, където съществува риск да се предприемат контролни действия", каза тя.

От началото на годината данъчни проверяват и камионите, които превозват стоки с висок фискален риск, сред които месо, мляко, плодове и изеленчуци и други.