Обама подписа плана за стимулиране на икономиката на САЩ
Обама подписа плана за стимулиране на икономиката на САЩ / снимка: БГНЕС

Американският президент Барак Обама подписа закона за пакета за стимулиране на икономиката, съобщиха световните агенции.

   

В началото на церемонията Обама подчерта, че с този гигантски план се поставя "началото на края" на дълбоката икономическа криза в САЩ.

   

Не искам да претендирам, че днешният ден бележи края на икономическите ни проблеми. Но днешният ден поставя началото на края, каза американският държавен глава, цитиран от ДПА.

   

Планът на стойност 787 милиарда долара има за цел да помогне на САЩ да се възстанови от рецесията, в която изпадна преди година. Подписването, което стана на церемония в Денвър, Колорадо, бе кулминацията на продължилия шест седмици процес по приемане на пакета, който бе съпътстван от партийни препирни и бележи първата значителна победа на Обама, откакто встъпи в длъжност на 20 януари.

   

Обама заяви, че спасителният план ще спаси или ще създаде 3,5 милиона работни места до края на 2010 година, посочва ДПА, цитирана от БТА.

   

Планът предвижда инвестиции в инфраструктурата, здравеопазването, образованието и енергийния сектор, които бяха пренебрегвани твърде дълго, посочи американският президент.

   

Обама подчерта, че планът полага основите за истинска и дълготрайна промяна за бъдещите поколения, информира Ройтерс.

  

Той посочи още, че правителството е започнало изключително важната работа за "запазването на американската мечта в наши дни".

   

Обама заложи политическата си репутация върху плана, като добави, че успехът на плана ще бъде определящ за успеха му като президент.

   

Ще насочим усилията на американците към вършенето на онази работа, която е необходимо да бъде извършена в критичните отрасли, които твърде дълго бяха пренебрегвани. Тази работа ще положи началото на истинска и дълготрайна промяна за бъдещите поколения, заяви президентът на САЩ.

   

Две трети от предвидените в пакета средства са за изпълнение на различни проекти, а останалата част - за данъчни облекчения.

    

Законът бе одобрен от двете камари на Конгреса в петък. Той обаче получи оскъдна подкрепа от републиканското малцинство, което искаше по-скромен пакет и по-големи намаления на данъците.

   

С приемането на плана за стимулиране на икономиката Обама ще съсредоточи вниманието си върху следващата криза на хоризонта - рекордния брой просрочени ипотеки - проблем, за който се смята, че стои в основата на сегашната икономическа криза. От Денвър президентът ще отпътува за Финикс, Аризона, където ще представи утре плановете си за решаване на този проблем.

   

Районът на Финикс е един от най-тежко пострадалите от рязкото поевтиняване на недвижимите имоти през последните две години. Президентът обещава да изразходва най-малко 50 милиарда долара от приетия през октомври спасителен план на обща стойност 700 милиарда долара, за да помогне на хората да рефинансират ипотечните си кредити и да спре по този начин падането на цените на жилищата.

    

Миналата година в САЩ недвижимите имоти поевтиняха с близо 20 процента, а над три милиона души просрочиха своите ипотеки. Това причини на банките и други финансови институции загуби в размер на стотици милиарди долари, доведе до фалити и до рязко намаляване на кредитите, което потопи американската икономика в още по-дълбока рецесия.