Ново огнище на шап, в село Граматиково
Ново огнище на шап, в село Граматиково / снимка: БГНЕС, архив

Установени са 14 положителни проби за шап при животни в село Граматиково, община Малко Търново, съобщиха от Националната ветеринарномедицинска служба.

Положителни са резултатите за шап при кръвни проби от една крава и 13 дребни преживни животни в селото. Наличието на антитела е установено при пробите, които ветеринарните лекари взимат повторно от животните в рисковия район заради 20-дневния инкубационен период на заболяването.

До момента са изследвани около 1100 проби от населени места в общините около огнищата, като само тези са положителни, уточняват от НВМС.

Селото се намира в община Малко Търново и попада в 10-километровата предпазна зона около първите две огнища на шап.

За да се спре разпространението на заболяването, съгласно твърдения от Европейския съюз план, се налага да бъдат умъртвени 149-те възприемчиви към шап животни в селото - 1 крава, 38 овце и 110 кози. Движението на животни в Граматиково е напълно забранено, ограничено е и движението на хора в района.

Комисия към Националната ветеринарномедицинска служба ще направи опис на умъртвените животни, на базата на който ще бъдат определени обезщетенията, които ще се изплащат на собствениците им.

От началото на годината това е третото огнище на шап, като преди това бяха установени две огнища в бургаските села Кости и Резово. Те са под тримесечна карантина. За да се спре разпространението на заразата, животните в тези села бяха умъртвени и загробени, а стопаните им получават обезщетения от държавата. Компенсациите на собствениците в село Кости бяха изплатени в края на миналата седмица. Още 106 522,90 лв. ще получат през тази седмица собствениците на умъртвени животни в село Резово. Министърът на земеделието Мирослав Найденов настоя да бъдат възстановени загражденията по границата ни с Турция, откъдето се предполага, че чрез влизането на животни идва заразата у нас.