Нов цинков завод в ОЦК и нови и работни места обещаха Борисов и новият инвеститор
Нов цинков завод в ОЦК и нови и работни места обещаха Борисов и новият инвеститор / снимка: DarikNews.bg

Да продължи строителството на новия цинков завод в ОЦК до дни, да се запазят работните места и да се разкрият нови, заводът да го има поне още 50 години, работниците да получават подобаващи заплати. Това обещаха в Кърджали при среща с металурзите премиерът Бойко Борисов, министърът на икономиката Делян Добрев заедно с представителя на новия инвеститор, който спечели търга за цинково производство „Хармони 2012", Нягол Камбуров и изпълнителния директор на ПИБ Васил Христов.

Сделката и състоянието на ОЦК-Кърджали бяха такъв батак, че може би трябва да се запишат в учебниците по икономика, за да го изучават, заяви премиерът Бойко Борисов пред металурзите и гражданите на Кърджали, дошли да чуят добра новина. Той изрази недоумението си как е възможно големи банки - български, швейцарски, френски, да бъдат вкарани в такава схема, че да отпуснат повече от 300 милиона лева за това предприятие.

"Цялото правителство работихме много и всички тези банкери се съгласиха това да го направят, защото просто ултимативно съм разговарял с тях, че трябва да се запази завода и работните места", каза още Борисов.

"Нашата цел като инвеститор е този комбинат да заработи и да бъде възобновено цинковото производство в него. Обещавам по най-бързия начин да довършим техническите експертизи, за да пригодим комбината към новите технологии, които ще бъдат включени в новите производства. Надявам се много бързо да сътворим и новите работни места", обеща инвеститорът Нягол Камбуров. Той отказа да уточни размера на инвестицията, но обеща бърза и ефективна работа.

Могат да разчитат изцяло на нашата финансова подкрепа, за да довършим модернизацията на новото цинково производство, заяви банкерът Васил Христов.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров припомни на новия инвеститор, че по Кодекса на труда всички работници в цинково производство преминават на работа към новия собственик. Синдикалистът засегна и болния проблем с неполучените вече близо 7 заплати. Според него в настоящия момент най-добре е ОЦК да бъде обявен в несъстоятелност, за да могат хората да получат възнагражденията си след съдебни процедури, както и обезщетенията от Фонда за гарантиране на обезщетенията на работниците в случай на несъстоятелност.

Обявяването в несъстоятелност на ОЦК няма да навреди на плановете на инвеститора, категоричен беше министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. "Аз съм сигурен, че в максимална степен ще бъдат обезщетени работещите в предприятието. Най важното е, че се гарантира бъдещето на този завод и с тази модернизация му се дава живот повече от 50 години", каза Добрев.