Ниските температури почти унищожиха черешите в Кюстендилско
Ниските температури почти унищожиха черешите в Кюстендилско / БГНЕС, архив

Ниските температури през последните дни са унищожили над 80% от черешовата реколта в Кюстендилско. Производители от региона твърдят, че през тази година известните с вкусовите си качества кюстендилски череши ще бъдат в ограничени количества.

Черешопроизводители от региона коментират, че общият размер на загубите от предстоящата кампания ще бъде между 3 и 5 млн. лева.

"При добра година декларираният добив е в рамките на 6000 тона, но реално е поне около 7000-8000 тона", казаха производители. Сега очакванията им са добивът да бъде доста под половината на това количество. Стопаните обаче твърдят, че заради колебливите атмосферни условия прогнози не могат да се правят и очакваният добив може да намалее значително.

Студът уби черешите и ябълките

"През тази година ни сполетя наистина страшно бедствие", разказа д-р Димитър Сотиров от Института по земеделие в Кюстендил. Според него, в рамките на една седмица са се случили два мраза, първият с температура от - 1,6 градуса, а втория - до - 6 градуса на места, което е нанесло сериозни поражения върху черешовата реколта. Затова според него, е силно да се каже, че и 20% от реколтата ще оцелее.

"Измръзването е в рамките от 80 до 100%, в зависимост от сортовете", коментира Сотиров. Според него стопаните в момента не могат да направят нищо, за да спасят реколтата. Единственият шанс е да се опази онова, което ще остане по дърветата, ако валежите не продължат и през следващите дни. В противен случай и останалите плодове ще окапят.

Черешопроизводители твърдят, че в зависимост от това как стопаните ще се грижат през следващите дни за дърветата, ще стане ясно какво може да се изкара на пазара. Много от собствениците на черешови масиви обаче са обезверени и не е ясно дали въобще ще приберат малкото плодове от дърветата, или просто ще ги оставят да изгният.

"Едва ли ще се намерят и берачи, които да събират по една кошница плодове от дърво", твърдят собственици на черешови дървета.

Според работещите в Института по земеделие в Кюстендил, един грижовен стопанин може да изкара при добра година до 2 тона плодове от декар, независимо, че статистиката посочва добив от 200-280 кг от декар. Специалистите са категорични, че сега задължително трябва да се запази листната маса от вредители, за да се гарантира реколта за следващата година.

"Ако стопаните изоставят дърветата, през следващата година загубите ще бъдат още по-жестоки", твърди производителят Валери Йовев.

Той изчислява, че лошите атмосферни условия и провалената реколта ще вдигнат значително цената на плодовете това лято. Очакванията ми са тя да започне от 1,50 лв. и да достигне до 3 лв/кг, на място - в черешовите масиви. "Най-лошото е, че през тази година ще се загубят т. нар. традиционни пазари и тези, които са свикнали с кюстендилската череша няма да могат да я намират на пазара", допълва Йовев.

Производители коментират, че последните години не са били благодатни за кюстендилските черешопроизводители. "През миналата година реколтата закъсня, имаше много завръз, черешите издребняха. По-миналата година дъждове по време на черешобера напукаха плодовете и пак голяма част от продукцията остана нереализирана, така, че стопаните търпят трета поредна година загуба", разказа Димитър Сотиров.

През тази година собствениците на черешови масиви не се надяват и на обезщетения, защото такива се получават само при 100% поражение върху продукцията.

"Размерът на тези обезщетения е толкова малък - около 22 лв. за декар - че дори няма смисъл от подаване на декларации в областната служба по земеделие и губенето на време покрай тях", разказва Йовев.

Застраховките пък покриват до 500 лв. на декар при 100% поражение, което е с пъти по-малко от влаганите средства за отглеждането на дърветата. Повечето производители дори нямат такива. Единственото, на което стопаните могат да разчитат е да получат полагащите се субсидии от държавните структури като фонд "Земеделие", както при една нормална реколта.

Около 5000 декара са черешовите масиви в Кюстендилско, по данни на Института по земеделие в Кюстендил. Над 1500 дка пък са новите черешови градини, които все още не са встъпили в плододаване.

"През тази година износ няма да има, трябва да очакваме внос и то дори за местните пазари", казаха от Института по земеделие. От там твърдят, че и на повечето места в страната черешовата реколта е била унищожена от студовете.

Въпреки лошата реколта обаче, Кюстендил ще бъде домакин на традиционния празник на черешата през месец юни.

Източник: БТА