Наемите в Румъния двойни за месец
Наемите в Румъния двойни за месец / netinfo

Наемите на жилища в Румъния са се увеличили с 93 процента през месец май спрямо април тази година, съобщава в. "Евениментул зилей".

Почти двойното поскъпване на цените на наемите засегна и равнището на инфлация, която достигна 3,81 процента, посочва вестникът, като се позовава на данни на Националния статистически институт.

Цените на хранителните стоки са се увеличили през май само с 0,23 на сто, докато при нехранителните стоки поскъпването е средно с 0,33 процента. Цените на услугите са нараснали с 2,31 процента, пише БТА.

Двойното поскъпване на наемите се дължи на правителствено решение, влязло в сила на 30 март, съгласно което наемите в държавните жилища нарастват четири пъти, отбелязва "Евениментул зилей".

Става дума за месечните наеми в общежития за работещи и за студенти, в апартаментите в блокове, построени от Националната агенция за жилища, или за различните видове жилища, използвани от национални компании, уточнява изданието.

С правителственото решение, което се прилага от 1-ви април, тарифата на месечния наем в държавно жилище нарасна от 0,2 леи/кв. м. на 0,84 леи/кв. м.. Според данните на Националния статистически институт броят на държавните жилища в Румъния

през 2004 г. (това е последната година, за която има данни) е бил близо 2,5 процента от всички жилища в Румъния.