МВФ: Икономиките на развитите страни догодина ще се свият
МВФ: Икономиките на развитите страни догодина ще се свият / снимка: EPA/BGNES

Международния валутен фонд (МВФ) очаква намаление на брутния вътрешен продукт (БВП) в еврозоната с 0,5 процента през 2009 година вместо прогнозираното преди месец повишение с 0,2 процента, предаде Франс прес.

Според фонда БВП в развитите страни ще усетят свиване на БВП с 0,3 процента следващата година - за първи път от 1945 година - а световният икономически растеж едва ли ще превиши 2,2 процента.

Преди един месец МВФ прогнозираше растеж от 0,5 на сто в развитите страни и 3 процента световен икономически растеж през 2009 година.

Фондът преразгледа към голямо понижение прогнозата си растежа в САЩ за 2009 година до 0,7 на сто спрямо прогнозираните преди месец 0,1 на сто.

Франция също ще претърпи рецесия догодина със забавяне от 0,5 процента на икономическия растеж вместо досегашните очаквания за скромно ускоряване от 0,2 процента.

Най-засегната от кризата ще бъде Великобритания, с 1,3 процента свиване на растежа. В доклада си за световните икономически перспективи МВФ изтъква, че тези данни сочат необходимостта от нова политика за подем на икономиката.

В развиващите се страни се очаква растеж от 5,1 на сто спрямо прогнозираните преди месец 6,1 на с то. Китай обаче ще остане основен двигател на световния икономически растеж с увеличение на БВП с 8,5 процента през 2009 година.