МС разглежда промени в Закона за отбраната
МС разглежда промени в Закона за отбраната / снимка: Sofia Photo Agency

Проектите за придобиване и модернизация на въоръжение, които надхвърлят 100 млн. лева, да се одобряват от парламента. Това предвиждат промените в Закона за отбраната и въоръжените сили, които се очаква да одобри Министерски съвет. Сред основните акценти в тях са борбата с корупцията и мерките за предотвратяване на конфликта на интереси в системата на отбраната. Правителството ще утвърждава проектите на стойност между 50 млн. лева и 100 млн. лева, а министърът на отбраната - само под 50 млн. лева.

Въвежда се също декларирането на частен интерес, както и ограничаване на възможностите за работа в търговски дружества, с които военнослужещите са осъществявали в последната година от работата си в системата на МО контролни или ръководни функции или са сключвали договори с тях.

За одобрение ще бъдат внесени размера и схемите за национални доплащания към директните плащания за земеделските производители. По предложение на вицепремиера и министър на финансите се очаква да бъдат премахнати бонусите до шест заплати на полугодие, които получават експертите от държавната администрация, работещи по усвояването на средства от еврофондовете. Финансовите премии са в допълнение към двойните заплати, които тези служители вземат.