Можем да спестим 100 млн. лв. годишно от енергийна ефективност
Можем да спестим 100 млн. лв. годишно от енергийна ефективност / Снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Близо 100 млн. лв. годишно ще се спестяват в България, ако бъдат приложени всички мерки, предвидени в новия закон за енергийната ефективност, съобщи Костадинка Тодорова, директор на Дирекция „Енергийна ефективност и опазване на околната среда“ в Министерството на икономиката, предаде БГНЕС.

По думите й за следващите 9 години ще бъдат спестени 900 млн. лв. чрез енергоспестяващи мерки. Тодорова съобщи, че средното потребление на енергия у нас е с 6,9 на сто повече от средното за Европейския съюз. Според Тодорова в приетия закон всички сгради с разгъната площ над 1000 квадратни метра ще трябва да бъдат обследвани и в последствие – санирани.

„Само изолацията намалява с 50 на сто разходите за енергия“, каза още Тодорова. Тя посочи, че финансирането на енергоспестяващите мерки ще се подпомага и от държавата, като отбеляза, че от 2004-2005 г. насам у нас действат няколко финансови механизма за кредитиране на мерките за енергийна ефективност.

От своя страна страна председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев заяви, че най-големият и най-неефективен потребител на енергия у нас е самата енергетика. „52% са загубите при преработката и преноса на енергия от самата енергетика. В Европа загубите са около 35 на сто. У нас най-ефективно се използва енергията на природния газ, но същевременно битовата газификация в България е само 1 процент, докато в Европа е 45 на сто“, каза Божидар Данев.