Може да изгубим милиони по програмата за селските райони
Може да изгубим милиони по програмата за селските райони / снимка: БГНЕС
Може да изгубим милиони по програмата за селските райони
68362
Може да изгубим милиони по програмата за селските райони
  • Може да изгубим милиони по програмата за селските райони

България може да загуби милиони евросредства по Програмата за развитие на селските райони. Това става ясно от писмо от Европейската комисия до земеделското министерство. Комисията поставя под въпрос 286 млн. евро. От ръководството на земеделското министерство твърдят, че предишното ръководство на Държавен фонд "Земеделие" е крило от тях писмата от Европейската комисия, в които се изразяват притеснения около усвояването на средства по Програмата за развитие на селските райони. Няма опасност от спиране на цялата програма, категорични са от министерството.

Милиони евро по Програмата за развитие на селските райони са под риск заради бавните темпове, с които се усвояват парите, обясни ресорният министър проф. Димитър Греков. За първите девет месеца на годината са усвоени около 90 милиона евро, а над 270 милиона трябва да се платят до края на годината. От аграрното ведомство са получили и писмо от ЕК, в което Брюксел настоява за спешни действия и екшън план. Какви мерки са взети обясни заместник-министърът на земеделието Явор Гечев: "След разрешението да бъдат плащани, оторизацията на подписите на новото ръководство интензивно се плащат много голям пакет от средства. До края на годината ние трябва да платим 148 млн. евро по агроекологичните плащания. Натиснали сме сроковете 35 дни по-рано, за да можем да предадем ортофотоснимките, които вече са предадени в ДФ Земеделие. По регламент нямаме право да платим тези средства преди 1 декември".

Министърът на земеделието проф. Греков обясни,  че министерството не е разполагало с ключови писма на Европейската комисия. По тази причина е сменен и екипът на  Държавен фонд „Земеделие". "Скрити са такива писма. Едно от тях беше бавено повече от два месеца", каза той.

За риска от загуба на средствата обясни и новият шеф на фонд "Земеделие" Мирослав Николов. Той декларира, че новият екип на ДФ Земеделие е амбициран да изпълни всичко, което е било забавено досега и може да бъде реално разплатено до края на годината.

Проф. Греков представи и новото ръководство на Държавен фонд "Земеделие". Освен изпълнителният директор на Мирослав Николов, в Разплащателната агенция влизат още Виолета Александрова, Младен Тимчев, Николай Дачев и Атидже Алиева -Вели.