Морските летища с нови пътнически терминали през 2011 г.
Морските летища с нови пътнически терминали през 2011 г. / netinfo

Нови пътнически терминали на летищата във Варна и Бургас предвижда да изгради концесионерът на двата морски аеропорта "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт". Това съобщи във Варна Карл Май, главен технически директор и член на Борда на директорите на българо-немската компания.

В изграждането на новите терминали ще бъдат вложени 65 млн. евро, като терминалът на бургаското летище ще струва 36 млн. евро и ще бъде малко по-голям по площ от този във Варна заради по-големия трафик на туристи към Южното Черноморие. Новият терминал в Бургас ще разполага с 36 чекинг гишета, а този във Варна – с 24, посочи Карл Май.

Вече е готов концептуалният дизайн на сградите. До края на този месец ще бъде обявен и търгът за избор на проектантски екип. Строителството на новите сгради ще започне в средата на следващата година, като се предвижда да приключи преди началото на туристическия сезон през 2011 г. За целта на двата аеропорта ще бъдат съборени над 100 ненужни сгради.

Предстои рехабилитация и на пистите на двете морски летища, както и на рульошките към тях. През следващата година ще бъдат закупени и три нови противопожарни автомобили.

В подобрения на двете морски летища през първите 6 месеца на тази година "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" са вложили над 12 млн. лева. 8,5 милиона са инвестирани в подмяна на старото оборудване на ел.захранването. За рехабилитация на ГСМ стопанствата са вложени 2,5 млн. лева. С 1 млн. лв. са направени подобрения в стария терминал 1 на Летище Варна, а с други 800 хил. лв. – на паркинга пред по-новия терминал 3 и пътят към него.

Над 1,1 млн. пътници са преминали през Летище Варна от началото на годината. Трафикът обаче е с 3 процента по-слаб в сравнение със същия период на миналата година, въпреки че броят на обслужените самолети е с 6 на сто повече, разкри шефът на варненската аерогара Димитър Костадинов.

Сред чуждестранните пасажери най-многобройни са пристигналите от Русия, следвани от германци и британци.