Морето унищожава крайбрежието ни
Морето унищожава крайбрежието ни / снимка: Sofia Photo Agency

Морето постепенно унищожава Северното крайбрежие, заяви на семинар във Варна доц. инж. Емил Минев, председател на Съвета на директорите на"Иновационно дружество"АД. Форумът, посветен на възможностите на общините да привличат чуждестранни инвестиции, е организиран от Асоциацията за развитие на стопанството и културата.

В момента най-лошо е положението в Крапец, обясни Минев. Там преди 10-12 години е имало плажна ивица, която вече не съществува. Според него издигнатите бетонови ограждения също не са ефикасни.

За да се спаси крайбрежието, нужно е да се ползват нови технологии, например електрохимично заздравяване на скалите, посочи доц. Минев. Той отбеляза, че укрепителни дейности трябва да започнат по цялата брегова ивица.

Според учените би трябвало да се изграждат изкуствени диги, както и малки острови, които да доведат до промени в теченията в морето."Специално за Крапец нашето предложение е да се създаде малък остров под формата на крило на самолет", обясни Минев, цитиран от БТА.

Той коментира, че ако не се вземат мерки, след четири-пет години проблемите с абразията и ерозията ще станат много осезаеми и във Варна.

"По най-груби изчисления, за да се преодолеят проблемите с бреговата ивица по Северното крайбрежие, ще бъдат нужни около 500 милиона евро", каза ученият.