Митал продава „Кремиковци“ на най-богатия украинец?
Митал продава „Кремиковци“ на най-богатия украинец? / netinfo

Собственикът на металургичния комбинат „Кремиковци“ Прамод Митал преговаря за продажбата му с милиардера Ринат Ахметов – сочен от списание „Форбс” за най-богатия украинец, твърди вестник "Класа".

Преди седмица е имало среща между представители на „Глобал Стийл“ и „Метинвест“ в Австрия, а до 24 януари се очаква индийският магнат да назове претенциите си по цената на комбината.

Според запознати с хода на сделката в момента индийският бизнесмен се пазари за цената на земята във и около „Кремиковци“, а не колко да струват доменните пещи. Връзката между “Глобал Стийл” и “Метинвест” на Ринат Ахметов е осъществена от Вадим Новинский, акционер в металургичния комбинат “Промет” в Дебелт, Бургас и близък партньор на Ахметов.

Новинский държи по-голямата част от консервната промишленост в Украйна, а в момента е и в съдружие с Ахметов. Металът за “Промет” се доставя вече от “Леман Комодитис”, част от металургичния холдинг на Ахметов “Метинвест”. Холдингът държи 12 на сто от световното производство на металургичния заготовки.