Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков / БГНЕС
Новият закон за ВиК ще бъде внесен за обществено обсъждане до края на юни. Такива са очакванията на регионалния министър Николай Нанков. Пред журналисти той заяви, че все още има разминавания с част от бранша, като едно от спорните предложения е това за предоставяне на безплатно количество вода за социално слаби потребители.
 
1,59 милиарда лева от Оперативна програма „Околна среда“ ще бъдат вложени в изграждане или реконструкция на водопроводи, канализация, пречиствателни станции и други съоръжения в 51 населени места, обяви Николай Нанков по време на дискусионния форум „Новите инвестиции във ВиК инфраструктура“.
 
Около 30 процента от населението няма достъп до канализационни услуги, а малко под процент до централно водоснабдяване, посочи министър Нанков. Той добави, че над 60 процента от водопроводната инфраструктура е изграждана преди 30-40 години, а има цели градове, където възрастта на водопроводите е над 60 години.
 
За справянето с тези проблеми ще помогне напълно новият Закон за ВиК, който се очаква да бъде внесен за обществено обсъждане до края на юни, каза регионалният министър:
 
Трябва да пуснем все пак изцяло нов закон. Все още имаме някои разминавания с част от бранша, ще ги изчистим. След това ще постигнем консенсус на политическо ниво“.
 
Министър Нанков добави, че тази година започва нов етап на изпълнение на проекти на стойност 1.6 милиарда лева. Новост е, че бенефициенти ще бъдат ВиК дружествата, а не общините.