Меката зима икономиса пари за пътища
Меката зима икономиса пари за пътища / снимка: БГНЕС
Меката зима икономиса пари за пътища
69294
Меката зима икономиса пари за пътища
  • Меката зима икономиса пари за пътища

Топлото време и липсата на снеговалежи спестиха на държавата около 8 милиона лева от зимна поддръжка и почистване на пътища. Това отчете председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Стефан Чайков.

Зимата е мека и дава възможност да се реализират икономии от предвидените средства за зимно поддържане, като през ноември са спестени около 1,5 млн., а през декември - 2 млн. лв. спрямо същия период на 2012 година, отчете Чайков. Заради по-късното обявяване на режима на зимно поддръжка са спестени още около 5 млн. лв. Така общата икономия от меката зима възлиза на 8 млн. лв.

Парите ще бъдат инвестирани в ремонт на пътищата у нас.

През настоящата година ще се работи фокусирано и върху обходния път на Монтана, който трябва да бъде пуснат в експлоатация в началото на 2015 година, каза още ръководителят на АПИ.

През април трябва да стартира и строителството на северната скоростна тангента на столицата. Обектът е важен за трафика по републиканската пътна мрежа, защото осигурява връзката между магистралите "Тракия", "Хемус" и "Люлин".

През тази година ще бъде пусната за движение магистрала „Марица". Трасето свързва автомагистрала „Тракия" с ГКПП Капитан Андреево.