Марси Рийс: Най-лесният път към енергийна независимост за България е увеличаване добива на собствен газ
Марси Рийс: Най-лесният път към енергийна независимост за България е увеличаване добива на собствен газ / снимкr: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Марси Рийс: Най-лесният път към енергийна независимост за България е увеличаване добива на собствен газ
58119
Марси Рийс: Най-лесният път към енергийна независимост за България е увеличаване добива на собствен газ
  • Марси Рийс: Най-лесният път към енергийна независимост за България е увеличаване добива на собствен газ

България трябва да увеличи добива на природен газ от собствената си територия. Това заяви новият посланик на САЩ Марси Рийс по време на първото си официално слово пред инвеститори у нас. Рийс допълни, че страната ни трябва да работи за по-прозрачна и предвидима регулаторна рамка и изтъкна като преимущество евтината работна ръка и сравнително малкото разходи за правене на бизнес у нас. Рийс обаче бе категорична, че инвеститорите трябва да имат голямо доверие в съдебната система и да не срещат административни трудности в работата си. Основен въпрос за бъдещето на икономиката ни е сигурността на енергийните доставки, категорична бе тя.

Марси Рийс Найлесният път към енергийна независимост за България е увеличаване добива на собствен газ
netinfo

„Също така България има свои собствени енергийни ресурси. Обещаващи са проучванията за природен газ в Черно море и Централна България. Сега говоря за това, че 10 на сто от природния газ, който страната консумира, идва от България. Най-лесният път за България към енергийна независимост е страната да увеличи процента на природния газ, добиван от собствената й територия", заяви Марси Рийс.

Тя отдели внимание на атентата в Бургас и изказа съпричастността на САЩ към трагедията. Рийс подчерта добрата съвместна работа на двете страни в НАТО и изтъкна преимуществата на страната ни като партньорска държава, която членува в ЕС. На въпрос кога ще бъде решен въпросът с американските визи за българските граждани, Рийс отговори, че в САЩ има закони, които поставят определени критерии. Когато страната ни ги покрие, въпросът с визите ще бъде решен.