Манията по биткойните превзема и България
Манията по биткойните превзема и България / снимка: Guliver/Getty Images
Манията по биткойните превзема и България
69573
Манията по биткойните превзема и България
  • Манията по биткойните превзема и България

Най-добрите видеокарти за компютри буквално са изкупени заради големия интерес към криптовалутата „BitCoin".

Това съобщи пред Дарик Димитър Ганчев от „Интернет общество".

Виртуалната валута поскъпна изключително много през 2013 г., като цената на един BitCoin надхвърли 1 000 долара. Ето защо все повече хора по целия свят инвестират в техника, за да могат да „изкопаят" своя дял от криптовалутата. Потенциално в интернет пространството съществуват 21 млн. биткойни.

BitCoin е най-известната и скъпа виртуална валута, която от създаването си досега се наложи и като средство за печалба на реални пари.

„Твърди се, че е алтернативна валута, която не е издадена от нито една банка, от нито една държава и нито една организация не стои зад нея. Валута, която съществува единствено във виртуалния свят, само и единствено в електронен вид", обясни Димитър Ганчев от „Интернет общество".

Зад виртуалната валута стои сложен математически алгоритъм, като с мощна техника и добри софтуерни познания може всеки да намери част от нея.

„От магазините изчезнаха геймърските мощни видеокарти. Те служат за производството на биткойни, т.нар копаене или "mining" на английски. Не можете в момента да си купите от магазините хубава геймърска видеокарта, защото всички са изкупени от хора, които копаят, т.е. произвеждат биткойни", добави Ганчев.

Виртуалната валута отвори и множество възможности за нови бизнес ниши. Все повече онлайн магазини предлагат разплащания с криптовалутата, като от края на миналата година и българска фирма предложи тази услуга на клиентите си.

„Ние по отношение на разплащането с биткойни ползваме услугата на payment provider, т.е. на трета компания, която е специализирана в разплащания с биткойни и тя гарантира сигурността на самите разплащания", коментира Петър Михайлов от Гомбашоп.

Той допълни, че по-сериозен проблем със сигурността има при обикновените потребители, защото не всички от тях са изградили навици да пазят дигиталните си ценности.