Максимална скорост 130 км/ч за германските магистрали?
Максимална скорост 130 км/ч за германските магистрали? / netinfo

Липсата на ограничение за скоростта по магистралите може да стане жертва на опасенията от глобалното затопляне, след като Германската социалдемократическа партия (ГСДП) неочаквано гласува в подкрепа на предложението да бъде въведена максимална скорост за движение по магистралите в страната от 130 километра в час, предаде Ройтерс.

Изследванията, сочещи, че емисиите на въглероден диоксид, отделяни от автомобилите в Германия, биха могли да спаднат значително при ограничаване на скоростта, очевидно са убедили мнозинството в ГСДП и са го накарали да пренебрегне волята на техните лидери на партийния конгрес.

Аутобаните бяха построени без ограничения на скоростта на движение от нацистите, а след Втората световна война влиятелната автомобилна промишленост оказа натиск върху законодателите да не въвеждат в страната никакво ограничение за скоростта, припомня Ройтерс.

Проучвания на общественото мнение сочат, че близо 60 на сто от германците са за ограничаване на скоростта. Групите за опазване на околната среда твърдят, че ограничаването на скоростта ще намали емисиите на въглероден диоксид от колите с близо 5 на сто и още с 15 на сто в дългосрочна перспектива с пускането на пазара на по-икономични автомобили.