/ iStock
Износът на швейцарски часовници е достигнал нов рекорд през 2021 г. след предишните рекордни доставки през 2014 г., съобщи браншовата федерация, цитирана от Франс прес.

Износът през миналата година възлиза на близо 22,3 милиарда швейцарски франка (21,4 милиарда евро), посочва федерацията.
Със силния подем в сектора на лукса, износът на швейцарски часовници е надвишил равнището от преди пандемията с 2,7 процента спрямо 2019 г.

Часовникът отчита не само времето, а и социалния статус на своя собственик

Спрямо рекордната досега 2014 г. увеличението е от 0,2 процента. Растежът спрямо 2020 г. е от 31,2 на сто, по данни на федералната митническа администрация.

След шока от пандемията износът на швейцарския часовникарски сектор се срина през април и май 2020 г. поради замирането на туризма и затварянето на магазини. Растеж беше отчетен единствено в Китай, където продажбите се насочиха към местни бутици поради невъзможността да се пътува. Годината завърши със спад от 21,8 на сто, но през 2021 г. износът на часовници се възстанови - първо към САЩ, и след това и към страните от Залива.

Миналата година износът на швейцарски часовници към САЩ е скочил с 54,9 на сто спрямо 2020 г., по данни на часовникарската федерация. Те са се увеличили с 23,9 на сто за Китай, с 36,5 на сто към Сингапур и с 31,2 на сто към Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Бурната история на часовника за 24 милиона евро "Мария Антоанета"

На големи исторически пазари като Хонконг, Япония, Великобритания и Франция обаче износът остава под равнището от преди пандемията.
БТА