"Мария Антоанета" на "Бреге" чака търпеливо своя купувач с недостижимата досега цена от 30 млн. долара
"Мария Антоанета" на "Бреге" чака търпеливо своя купувач с недостижимата досега цена от 30 млн. долара / Gulliver/Getty Images
Оценен на почти 30 милиона долара (почти 24,5 милиона евро), Breguet Grande Complication Marie-Antoinette се смята от мнозина за най-впечатляващия часовник в света за своя дизайн и за историята, която го заобикаля. Абрахам Луис Бреге, известен швейцарски часовникар, започва да го прави през 1783 г. за кралица Мария Антоанета. Нито монархът, нито създателят обаче можеха да видят шедьовъра завършен. Синът на Абрахам Луис го завършва през 1827 г., четири години след смъртта на баща си и 34 години след смъртта на получателката му.



Легендата разказва, че мистериозен почитател на Мария Антоанета е възложил на Ейбрахам Луи Бреге да направи възможно най-зрелищния часовник, достоен за кралицата. За целта трябвало да има всички познати до този момент функции: звънене на всеки час и на всеки четвърт час; да има термометър; да показва деня, месеца, годината и високосните години; да сочи слънчево време, да бъде едновременно фин, деликатен и здрав. Трябвало да бъде идеалният часовник.

Френската революция отдалечи бижуто от съдбата му

Възложената му задача не беше лесна, но Бреге се справя с предизвикателството. Той оборудва прозрачния изцяло златен джобен часовник с много свои изобретения, като автоматичното навиване. Усложненията, произтичащи от Френската революция, забавят създаването му и не позволяват да попадне в ръцете на кралицата.

През 1793 г. Бреге трябва да се върне в Швейцария, за да се приюти и взима със себе си недовършения часовник. Кралицата така и не го зърна, екзекутирана на гилотината на 16 октомври същата година на Площада на революцията.

Две години по-късно, през 1795 г., Бреге се завръща в Париж, пълен с нови идеи. Вече считан за най-известния часовникар в света, той е награден с най-високото отличие във Франция – Почетния легион.

Той продължава да фокусира усилията си върху довършването на своя шедьовър, въпреки че кралицата вече не е жива. За съжаление и той като нея не успява да го види завършен. Успява синът му 44 г. След началото на изработката.

Първият известен собственик на часовника беше маркиз Де ла Гроа, паж на Мария Антоанета. След смъртта му бижуто се връща под попечителството на семейство Бреге, докато през 1917 г. е купено от британския индустриалец и страстен колекционер сър Дейвид Саломонс.

След неговата смърт часовникът беше показан в колекцията на британеца от джобни часовници от 18 и 19 век в Музея на ислямското изкуство в Йерусалим. Но на 17 април 1983 г. над 100 часовника на сър Дейвид, включително „Мария Антоанета“, изчезват за една нощ.

Никой не знае кой е отговорен за кражбата, но 23 години по-късно двама души уверяват, че са видели експонати от колекцията. Нееман Дилър, крадец, прочул се през 60-те години, откраднал часовниците, за да ги скрие в различни сейфове в САЩ, Европа и Израел.

Когато той почина през 2004 г., съпругата му се опитва да разпродаде предметите, но е арестувана и 39 от 106 часовника бяха възстановени и върнати в музея. Сред тях беше подаръкът за Мария Антоанета, който остава на показ, докато чака купувач, готов да плати високата му цена.

От друга страна, Никола Айек предложи през 2004 г. на часовникарите във фабриката Breguet да произведат копие на този луксозен часовник, завършено през 2008 г. „След четири години реконструкция новият часовник на Мария Антоанета вече е в разцвета си. В разкошна кутия за бижута, издълбана от версайския дъб, под който кралицата обичаше да почива. От замъка Версай бяха принудени да отсекат този митичен дъб, преди да го подари на Никола Айек за рождения му ден", казва компанията на уебсайта си.

Превод и редакция: DarikNews