Мария-Антоанета и крал Луи XVI
Мария-Антоанета и крал Луи XVI / iStock/Getty Images
Бяла обувка от коприна и козя кожа, принадлежала на Мария-Антоанета, последната кралица на Франция преди революцията от 1789 г., се продаде на търг за 43 750 евро (51 780 долара) днес, съобщиха от аукционната къща.

Обувката на ток с дължина 22,5 сантиметра (8,8 инча), приблизително еквивалентна на европейски размер 36, е украсена с четири панделки и е в добро състояние, с изключение на леко захабената коприна, заявиха от аукционната къща „Osenat”.

Мария Антония Йозефа Йохана, пълното име на Мария Антоанета, е родена като ерцхерцогиня на Австрия през ноември 1755 г. През май 1770 г., на 14-годишна възраст, тя се омъжва за Луи Огюст, Дофин от Франция (т.е. очевиден наследник на трона). През май 1774 г. Луи Огюст се възкачва на трона, ставайки Луи XVI, крал на Франция и Навара, а Мария Антоанета негова кралица.

Версай е кралският двор и дом и на двамата, които царуват от 1774 до 1793 г. Известна със своите огромни разходи, привързаността на Мария Антоанета към модата, бижутата и хазарта не се отразява добре на страната, която по това време има сериозна финансови проблеми.

В историята остава с приписваната и фраза: „Като нямат хляб, да ядат торта!“, изречена, когато й казали, че френското население, особено това на Париж, гладува поради липса на хляб.

След екзекуцията на съпруга й на гилотината, Мария Антоанета е гилотинирана на „Плас де ла Конкорд“ на 16 октомври 1793 г., в разгара на Френската революция. Погребана е в некропола на френските крале в базиликата Сен Дени, северно от Париж.

Обувката е попаднала в ръцете на Мари-Емили Лешевин, близка приятелка на главната сервитьорка на кралицата, чийто съпруг също загива на гилотината. Обувката става семейна реликва за наследниците на семейство Лешевин.
БГ