Лихвите по влоговете падат през февруари
Лихвите по влоговете падат през февруари / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Рязък февруарски спад на лихвите по срочните депозити засече статистиката на БНБ. Само за месец доходността по спестяванията в евро е паднала с 0.20 процентни пункта (п.п.), а в левове - с 0.15 п.п., сочат данните на централната банка. През последната година лихвите последователно вървят надолу, но обичайният месечен спад е с 0.05 - 0.10 п.п.

Солидното стопяване на доходността през февруари вероятно се дължи на поредния масиран приток на депозити към банките. Оказа се, че през най-късия месец на годината гражданите и фирмите са внесли в трезорите нови половин милиард лева, като в същото време са намалили кредитите си с над 300 млн. лева. Заради огромния прилив на кеш и слабото търсене на кредити банкери очакват т.г. лихвите по депозитите да паднат с общо около 1 п.п.

След поредното намаление средната лихва по новосключените депозити в левове до 1 година е 4.48%, а в евро - 4.01%, допълва „Труд". За година влоговете в левове са поевтинели с 0.64 п.п., а в евро - с 0.61 п.п.

Въпреки значително намалялата доходност обаче спестяванията все още успяват да съхранят стойността на парите на българина и покриват инфлацията. За периода февруари 2013 г. спрямо февруари 2012 г. животът е поскъпнал с 3.6% по данни на националната статистика.

Потребителските кредити в левове са поскъпнали чувствително през февруари. Увеличението на годишния процент на разходите (ГПР), който включва не само лихвите, но и таксите и комисионите, е от 13.10% на 13.51%. На годишна база обаче ръстът е само с 0.06 п.п. При евровите заеми за потребление през февруари няма промяна, а за последната година се отчита поевтиняване с около 0.40 п.п.

През февруари няма движение и при жилищните кредити. За последната година ГПР по заемите за покупка на дом в левове е паднал с 0.55 п.п., а в евро - с 0.96.