Куюмджиев: Има напрежение в енергетиката, но и стъпки за решаване на проблемите
Куюмджиев: Има напрежение в енергетиката, но и стъпки за решаване на проблемите / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Куюмджиев: Има напрежение в енергетиката, но има и стъпки за решаване на проблемите
68896
Куюмджиев: Има напрежение в енергетиката, но има и стъпки за решаване на проблемите
  • Куюмджиев: Има напрежение в енергетиката, но има и стъпки за решаване на проблемите

Управляващите не видяха проблем в оставката на председателя на ДКЕВР Анжела Тонева, а опозицията разчете като причина 5 процентното намаление на цената на тока. От левицата смятат, че шефът на ДКЕВР трябва да бъде избиран от парламента и стъпки в тази посока вероятно ще бъдат обсъдени след Нова година.

Депутатът от Коалиция за България Явор Куюмджиев даде да се разбере, че не може да коментира личните причини за оставката. Той напомни, че по времето на управлението на ГЕРБ са сменени четирима председатели на регулатора и по думите му те са били по много тежък натиск. "Единственият, който решаваше, бе бившият премиер", каза Куюмджиев.

"Напрежение в енергетиката има. Още от първия ден на настоящото НС беше дискутирана темата за енергетиката и служебният министър-председател и служебният министър заявиха от трибуната на НС, че енергетиката е в катастрофално състояние", каза народният представител. Признавайки за напрежението в сектора, той подчерта, че се правят и стъпки, за да бъдат решени проблемите.

От своя страна бившият енергиен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Делян Добрев заяви, че настоящите управляващи са взели решение за намаляване на цената на електроенергията с пет на сто и трансфер от 500 млн. лв., които да субсидират тези пет процента. "Този трансфер обаче го няма. Дадоха се 75 млн., а за следващата година се очакват над 40 млн., което означава, че само поради тази причина недостигът в системата ще бъде около 400 млн.", каза той.

Добрев напомни, че тези средства ще бъдат недовзет приход в средата на следващата година, а може и по-рано. Бившият енергиен министър подчерта, че за първите девет месеца на годината НЕК е на загуба от 114 млн. лв., като там не са отчетени 250 млн. лв. за разполагаемост, така че загубата по определението на Добрев е катастрофална.