Кунева иска единен орган за борба с корупцията по румънски модел
Кунева иска единен орган за борба с корупцията по румънски модел / снимка: БГНЕС

Необходимо е да се направи нов орган, най-добре агенция, който да се занимава с превенция на корупцията и конфликта на интереси, каза пред журналисти вицепремиерът Меглена Кунева.

Тя посети Центъра за противодействие и превенция на организираната престъпност и корупцията /ЦППКОП/, където беше направена демонстрация на информационно-аналитичната система БОРКОР.

В този център бяха вложени доста надежди и финанси, каза Кунева. Когато поех поста на вицепремиер, Елеонора Николова, и.д. директор на ЦППКОП, каза, че системата скоро ще
бъде завършена. Смятам, че трябва да опитаме да видим до какви резултати ще доведе БОРКОР, макар че според Елеонора Николова досега резултати от работа на центъра няма, каза Меглена Кунева.

Вчера в парламента имаше изслушване от работата на Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси. От над 360 подадени сигнали за конфликт на интереси са установени осем случая. Така противодействие на корупцията не се прави, всички са разочаровани - искам да знам, че подобен орган работи, защото иначе упреците ще бъдат първо към нас, политиците, подчерта Кунева.

Убедена съм, че е нужен единен орган за борба с корупцията и конфликта на интереси, каза Кунева. Ние непрекъснато изчакваме нещо и някой да подаде заявка, някой да проведе заключенията - материята е свръханализирана, подчерта тя. Ние знаем какво не е наред и че анализаторско звено като ЦППКОП е необходимо. От този анализ обаче трябва да следват резултати веднага, каза Кунева. Центърът има анализи къде може да са тесните места на законопроектите, които Министерски съвет предлага, но остава възможността корупционни текстове да бъдат вкарани от депутати, посочи тя.

До края на месеца в МС ще излезем със стратегия, която ще каже какъв е пътят за създаване на единен орган за борба с корупцията, близък по модел до този, създаден в Румъния. Смятам, че ще е необходим и нов закон за тази дейност, каза Кунева.

Елеонора Николова съобщи, че единствената задача, която е поставяна на Центъра е да оцени възможностите за корупция в областта на обществените поръчки. Анализът и мерките, които направихме могат да намалят разходите на държавата с 20 процента, подчерта тя. През миналата година през обществени поръчки бяха изхарчени десет милиарда лева, уточни Николова. От Министерството на здравеопазването поискаха нашия анализ и от мерките, които те ще приложат от 1 юли, ще бъдат спестени около 15 - 20 милиона лева от търговете за лекарства, каза Николова.