Около 1,5 млрд. лева са похарчили българите през лятото за море, планина и удоволствия. Близо 1 млрд. лева са влезли в българската икономика, а два пъти по-малко са отишли в чужбина, предимно в Гърция, съобщава NOVA.

Средно всеки от прекаралите отпуската си в България е похарчил по 245 лева за своето пътуване. Чужденците, почивали у нас, пък са пръснали по около 700 лева всеки. Това прави приходите за туризма ни около 3 млрд. лева.

Всеки пети българин живее в бедност, всеки трети - с материални лишения

Очаквано трагичните събития в Турция, Египет, Тунис и Франция изгониха значителна част от туристите и ги пренасочиха към други дестинации. България успя да отхапе "парче" от тази апетитна баница. Затова отчитаме ръст при германците, руснаците, чехите, поляците и унгарците, които с дошли на почивка у нас.

Ваканция или медитация - кое е по-полезно?

До края на септември ни очаква още една дълга серия почивни дни - от 22 до 25 септември. Очакванията са за половин милион пътувания. От тях над 70% ще бъдат в границите на България. Според прогнозите за предстоящата почивка ще извадим от джоба си средно по около 240 лева в родината и двойно повече, ако отидем в чужбина.

Източник: Nova.bg