Кметът на Сопот с призив към банките да разсрочат дълговете на работещите във ВМЗ
Кметът на Сопот с призив към банките да разсрочат дълговете на работещите във ВМЗ / снимка: DarikNews.bg, Дарик-Пловдив
Кметът на Сопот с призив към банките да разсрочат дълговете на работещите във ВМЗ
60446
Кметът на Сопот с призив към банките да разсрочат дълговете на работещите във ВМЗ
  • Кметът на Сопот с призив към банките да разсрочат дълговете на работещите във ВМЗ

Безлихвен заем от БНБ за около 5 млн. лева би могъл да послужи за една оздравителна програма във ВМЗ-Сопот. Това каза в интервю за Дарик кметът на Сопот Веселин Личев. Той уточни, че предложението е на работещи в дружеството, чиято процедура за приватизация вчера се провали.

По думите на кмета на Сопот максимум 500 души от предприятието е допустимо да бъдат съкратени, като те трябва веднага да бъдат насочени към бюрата по труда по програмите за заетост. Повече уволнени според Веселин Личев биха довели до социален срив в района, като този ход щял да бъде равносилен на „убийство за военната промишленост".

„Коментира се дали трябва да се освободят 200, 300 или 500 човека от предприятието, но какво е това да се освободят 2 200 човека?!? Това означава, че предприятието няма да работи повече, а ще се превърне в една складова база", категоричен е кметът.

България да помогне на Сопот и на семействата в беда

Той призова държавнически и отговорно да бъде помислено за това да има ли България военно производство или не, но не на последно място да се помисли за хората. Сопотският кмет благодари на БЧК за изпратените преди празниците помощи с храна, както и на ВиК-Пловдив и ЕВН, които са проявили разбиране и не са оставили хората на тъмно и студено в края на 2012 г., но напомни, че вчера споразумението за отсрочка между частните фирми и общината е изтекло.

„Оттук нататък заповедите за спиране на тока валят от Пловдив. Напрежението ескалира просто с часове", каза Личев, който допълни, че по данни на синдикатите около 280 семейства са в особено тежка ситуация и мизерстват.

Веселин Личев призова и банките да разсрочат вземанията на работещите във ВМЗ-Сопот за месец, два, докато се стабилизира състоянието на работещите в дружеството. Кметът се обърна към цяла България и всички, които имат възможност, да помогнат на семействата в риск и в беда.

Безлихвен заем от БНБ можел да оздрави предприятието

„Районът ни е блокиран, особено местния бизнес в сферата на услугите - магазините с тези тетрадки със задължения - много е тежка ситуацията!", призна кметът.
Затова и той лансира в ефира на Дарик предложението на работещи в дружеството за един безлихвен заем от около 5 млн. лева. Според него подобен заем би свършил чудесна работа като „оздравителна програма, за да може ВМЗ да закупи отново материали, да плати на хората възнагражденията". Веселин Личен напомни, че преди повече от 10 години БНБ е отворила врати в неделя и е превела на ВМЗ-Сопот 8 млн. лева, които са стабилизирали дружеството за години напред.

„Изключително търсена е продукцията на ВМЗ в целия свят, не на частните фирми, а на ВМЗ. В това има много бъдеще", подчерта кметът на Сопот, който се надява властта да работи тъкмо за стабилизирането на предприятието.

Цялото интервю с кмета на Сопот можете да чуете в Radio.DarikNews.bg