Карлос Слим: Китай може да помогне на САЩ за кризата
Карлос Слим: Китай може да помогне на САЩ за кризата / снимка: EPA/BGNES

Мексиканският милиардер Карлос Слим, считан за един от най-богатите хора в света, изказа становището, че Китай трябва да помогне на САЩ да преминат през финансовата криза, а световните капиталови пазари имат нужда от по-добри правила, съобщи АФП.

Капиталовите пазари имат нужда „не от повече, а от по-добри правила“, смята Слим, чието състояние се оценява на около 60 милиарда долара.

Милиардерът, чиято дейност създава около 6% от БВП на Мексико, окачестви Китай като „най-важната страна, която може да помогне отговорно в тази криза.“ Той обясни, че, „Китай има висока ликвидност, големи ресурси, излишъци в текущите си сметки и голям капиталов поток“. „Има системна криза в цялата финансова система и проблемът е, че всичко е обвързано“, каза Слим.

Според него, в миналото развитите страни имаха ресурси и финансираха развиващите се, докато днес развитите страни и „особено САЩ“, се финансират с ресурси от развиващите се страни. Той отказа да вземе отношение по президентските избори в САЩ, но каза, че за Мексико и региона като цяло по-добрият избор ще бъде „онзи, който най-бързо възстанови американската икономика“.