Какви са новите изисквания към банките за ипотечните кредити?
Какви са новите изисквания към банките за ипотечните кредити? / Sofia Photo Agency, архив
Какви са новите изисквания към банките за ипотечните кредити?
89295
Какви са новите изисквания към банките за ипотечните кредити?
Какви са новите изисквания към банките за ипотечните кредити?
  • Какви са новите изисквания към банките за ипотечните кредити?
  • Какви са новите изисквания към банките за ипотечните кредити?

КЗП ще проверява и новите общи условия на банките за кредити за недвижими имоти.

Това обясни представителят на комисията Константин Райков. Той добави, че от 2 октомври банките трябва да са се съобразили с изискванията на Закона за кредитите за недвижими имоти на потребителите.

Тогава Комисията ще изиска новите общи условия или типови договори, за да провери има ли нелоялни практики, залегнали в тях.ю

По-строги правила за кредитите

"Въвеждат се изисквания за предоставяне на обща информация за предлаганите кредитни продукти. Т.е. да не предлагат само определен вид кредит, но и да го сравняват с други кредитни продукти, които се предлагат от същата институция или други институции. Освен това е необходимо попълване и предоставяне на стандартизирана форма на преддоговорната информация. На следващо място, нов елемент е въвеждане на изискване за предоставяне на индивидуални съвети на потребителите, когато искат да вземат такъв кредит. Разбира се, този съвет може да бъде платен, но това трябва да е известно на потребителя, преди да му бъде предоставен съвет. Следващото ново и важно нещо е рекламата на ипотечните кредити. Когато се прави такава реклама, всички елементи трябва да са с еднакъв по размер, вид и формат шрифт. Например - посоченият лихвен процент не може да е с по-големи размери от останалите задължителни елементи на рекламата", обясни Райков.

По думите му по-строги изисквания ще има за извършване оценка на кредитоспособността на потребителите:

"Тук има специални изисквания към финансовите институции да правят по-обстойни проверки, като са задължени да вземат предвид всички фактори, които могат да повлияят на неговата задлъжнялост"..

"Въвежда се и минимум,14-дневен срок, за размисъл - от предоставянето на проекта за договор до подписването му", каза още Райков.

КЗП съди три банки за "франковата задлъжнялост"

Междувременно стана ясно, че КЗП съди трите банки отпускали ипотечни кредити във франкове. Това каза още Константин Райков от Комисияат. Казусът е известен като т.нар. "франкова задлъжнялост", при която клиенти на финансовите институции са теглили ипотечни кредити във франкове, които значително се увеличават след като валутата поскъпва. По думите на Райков след като преговорите за промяна на тези клаузи не са били успешни, контролният орган е завел колективни искове срещу всяка една от банките.