Кабил изрази недоволство от отношението на експерти от ЕК
Кабил изрази недоволство от отношението на експерти от ЕК / netinfo

Експертите на Европейската комисия, които проверяват работата на Националната ветеринарномедицинска служба, имат преднамерено негативно отношение и се държат сякаш България е кандидатка за присъединяване, а не пълноправен член на Европейския съюз. Това заяви министърът на земеделието и горите Нихат Кабил пред депутатите от парламентарната комисия по земеделие.

Повод за изказването му е завършилата наскоро проверка на евроветеринари за способността на държавните органи да контролират заболяването класическа чума по свинете. От оценката на мисията зависи дали ще бъде вдигната забраната българско свинско месо да се продава на общия европейски пазар. Поредна проверка предстои през септември, докогато засега важи забраната. По този проблем Нихат Кабил ще разговаря в понеделник с еврокомисаря по здравеопазване Маркос Киприану.

Министърът беше категоричен, че ако на това ниво не намери разбиране, ще постави въпроса пред Съвета на министрите на ЕС. Не може да се идва на проверка и да се твърди от самото начало, че не може за 4 месеца в България да не се е появило огнище на чума по свинете, при положение че в Германия и други страни това се е случило, заяви Кабил.

Повод за голямото му недоволство е фактът, че на базата на необективни проверки, забраната за износ на свинско месо може да остане и след септември. Някои депутати от земеделската комисия посочиха, че сами сме си виновни за имиджа, който има страната и за недоверието към качеството на работа на държавните контролни органи.

По изискване на ЕС още преди време България спря ваксинацията на свинете срещу чума, но все още остава проблем контролът върху животните, отглеждани в "задните дворове" по селата и пускането им свободно да се движат около сметищата. Министърът заяви, че ако трябва тези животни ще бъдат избити и той ще поеме отговорността за това, за да не се превръщат тези случаи в поводи за съмнения от страна на Европейската комисия. Този проблем се превръща в моя лична политическа битка в Брюксел, обяви Нихат Кабил.

Междувременно стана ясно, че свиневъдството у нас е пред катастрофа. Една от причините е невъзможността да се продава нашата продукция на общия европейски пазар, а другата е очакваното повишение на цените на фуражите, които ще оскъпят месото, обясни Галя Бъчварова, председател на Асоциацията на свиневъдите в България.

Тя подчерта, че в момента на практика пазарът на зърно е блокиран и не може да се купува макар и на високи цени. Според нея до месец-два ще станем свидетели на първите фалити в бранша. Свиневъди предложиха 100 хиляди тона царевица и ечемик да бъдат деблокирани от Държавния резерв, за да се успокои ситуацията.

На запитване на Министерството на земеделието от Брюксел са отговорили, че държавна помощ в този случай не може да се прилага, тъй като свиневъдите не търпят преки загуби от лошата зърнена реколта.