Испания въвежда по-нисък данък за колите, щадящи околната среда
Испания въвежда по-нисък данък за колите, щадящи околната среда / netinfo

Испанското правителство ще въведе изменения в системата си за облагане на автомобили, като тези, които излъчват по-голям обем въглероден диоксид ще плащат повече, а по-екологично чистите ще плащат по-малко. Това съобщи днес говорителка на министерството на икономиката на страната, цитирана от Франс прес.

"Това е реорганизация на данъка, а идеята е да бъдат облагани тези, които замърсяват най-много околната среда", съобщи говорителката.

"Това би могло да се направи чрез закона за качеството на въздуха със сигурност още тази година и да влезе в сила през 2008 г.", добави тя. Испанският ежедневник"Паис"пише, че става въпрос за облагане на новите регистрации.

Според изданието регистрацията на един хибриден автомобил (с бензин и електричество, т.е. с по-ниски емисии въглероден диоксид) може да струва с 1800 евро по-малко, отколкото сега, докато автомобил 4X4 би струвал с 1200 евро повече.

За 2007 г. Националната асоциация на автомобилните производители прогнозира 1,6 милиона регистрации - с 2 процента повече от 2006 година.

Най-предпочитаните марки автомобили в Испания през първото тримесечие са били френските Citroen („Ситроен”) и Renault („Рено”), следвани от американската Ford („Форд”).

Сред моделите от началото на годината на първо място е Megane („Меган”) на Renault.

Много голяма част от продаваните в Испания автомобили са с дизелов двигател.