Искат в Азия да се инвестира в чиста енергия
Искат в Азия да се инвестира в чиста енергия / снимка: БГНЕС

Енергийните нужди и търсене в Азия нарастват, а властите в региона трябва да създадат подходящата среда, за да привлекат инвестиции за екоенергия, каза президентът на Азиатската банка за развитие Харихико Курода.

Емисиите парникови газове, изхвърляни на територията на Азия, са се повишили три пъти от 1973 година насам и се очаква делът им да достигне 42 на сто през 2030 година, въпреки че се наблюдава динамика при строителството на електроцентрали и друга енергийна инфраструктура, замърсяваща околната среда.

„Докато Азиатско-Тихоокеанският регион продължава напред в развитието си, нуждата от енергия в региона ще нарасне значително. Според изчисления за енергийната инфраструктура до 2030 година ще са нужни 6,4 трилиона долара. За да предотвратим негативното влияние от климатичните промени, е необходимо по-голямата част от тези инвестиции да бъдат направени в екологични енергийни източници”, казва Курода.

Азиатско-Тихоокеанският регион е най-уязвимият от климатичните промени. Около 1,2 млрд. души ще се сблъскат с недостиг на прясна вода до 2020 година, а засетите площи в Централна и Южна Азия ще намалеят наполовина до 2050 година, твърди Азиатската банка за развитие. Големи крайбрежни градове в Азия, включително Банкок, Джакарта, Карачи, Манила, Мумбай и Шанхай са уязвими от гледна точка на наводнения. През това столетие жителите на Тувалу, Малдивите и крайбрежната част на Бангладеш могат да се превърнат в „бежанците на климата”.

По света чистата енергия се радва на значителни инвестиции – 148 млрд. долара през миналата година, но по-голямата част от средствата са вложени в развитите страни, докато в Азия те са доста по-малко поради липсата на стимулираща държавна политика и законодателство.