Иран получава 1,7 млрд. долара след уреждане на спор със САЩ
Иран получава 1,7 млрд. долара след уреждане на спор със САЩ / Thinkstock/Getty Images

САЩ и Иран уредиха дългогодишен спор в специален трибунал в Хага, като Техеран получава замразени от 1981 година средства на стойност 400 милиона долара плюс 1,3 милиарда долара лихви, съобщи Държавният департамент на САЩ, цитиран от Ройтерс.

ООН вдигна повечето санкции срещу Иран след доклада на МААЕ

Това е едно от важните споразумения постигнати през последните 35 години в трибунала в Хага. В резултат на конструктивните двустранни преговори успяхме честно да уредим този случай, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от ТАСС.

Рохани: Ядреното споразумение отвори нова страница в отношенията на Иран със света

Средствата са част от целеви фонд, използван някога от Иран да купува военно оборудване от САЩ, който остава неизползван десетилетия заради спор в специалния трибунал за уреждане на искове между Иран и САЩ в Хага.

САЩ отменят само второстепенни санкции срещу Иран

Съобщението за уреждането на спора бе направено, след като Техеран освободи петима американци при размяна на затворници и след като Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) обяви снощи, че Иран е изпълнил условията за влизане в сила на историческото ядрено споразумението между Техеран и световните сили.

Източник: БТА