Хонконгски магнат оглавява класацията на Форбс
Хонконгски магнат оглавява класацията на Форбс / netinfo

Най-богатите азиатски магнати се възползват от китайския икономически възход, като хонконгският магнат в областта на недвижимите имоти и пристанищата Ли Кашън отново е начело в класацията на сп. "Форбс" за най-богатите хора в "Голям Китай" (Китай, Хонконг, Тайван и Макао), съобщи АП.

Ли Кашън е сред многото милиардери, натрупали огромни печалби благодарение на връзките си с пазара на континентален Китай. Богатството на хонконгския магнат е нараснало до 22 млрд. долара спрямо 18 млрд. долара през предходната година. В бизнес империята на 78-годишния Ли Кашън влизат конгломератите Hutchison Wampoa и Cheung Kong.

През последните няколко години китайската икономика нараства бурно - с над 10 на сто годишно. Повечето богаташи в Хонконг и Тайван имат силни бизнес интереси в континентален Китай и се възползват от растящите цени на имотите и акциите. Водещият индекс на Шанхайската фондова борса нарасна повече от два пъти през миналата година, докато водещите индекси в Хонконг и Тайван се повишиха съответно с 43 процента и 20 на сто.

"Форбс" отбелязва, че предприятията от Хонконг и Тайван стават по-богати чрез инвестиции, опериране на предприятия или просто благодарение на близостта си до континентален Китай.

Някои магнати в списъка са натрупали милиарди долари чрез листване на акции - такъв е случаят с номер две в класацията - Ли Шао Къ, чието състояние се оценява на

16,5 млрд. долара. Трети в класацията са братята Реймънд, Уолтър и Томас Куок, които са сред най-големите собственици на недвижими имоти в Хонконг. Общото им състояние възлиза на 14 млрд. долара.

Списанието публикува отделен списък на най-богатите хора в континентален Китай. В него пето място заема най-богатата китайска бизнес дама - Чжан Ин с активиот 1,5 млрд. долара.

Според американското списание общото нетно богатство на 40-те най-богати граждани на Хонконг и Тайван е нараснало с 28 млрд. долара на годишна база - до 154 млрд. долара.