Хампарцумян: Таванът за бързите кредити ще предизвика бум на кварталното лихварство
Хампарцумян: Таванът за бързите кредити ще предизвика бум на кварталното лихварство / БГНЕС

Предсрочното погасяване на кредит без такса означава узаконяване на безплатното нарушаване на договорите. Това заяви в интервю за Дарик председателят на Асоциацията на търговските банки у нас Левон Хампарцумян. По думите на банкера лихвите и по кредитите, и по депозитите имат тенденция на бавно понижение, но с допълнителните административни регулации потребителите няма да бъдат по-защитени, но пък инвеститорите ще потърсят по-предвидима среда извън България.

Хампарцумян бе категоричен, че въвеждането на таван на годишния процент на разходите по кредитите няма да повлияе банковата система, но в сектора на бързите кредити ще предизвика „бум на кварталното лихварство", което ще бъде „чисто криминално".

Условията по договорите за кредит, особено за дългосрочните заеми, каквито са ипотеките, трябва да са гъвкави, категоричен бе банкерът Левон Хампарцумян. По думите му и с новите текстове, които позволяват предсрочното погасяване на кредит без такса с изключение на първата година, когато банката ще получава до 1 % от заема, няма да стимулира конкуренцията между банките и по-лесното рефинансиране.

Предсрочното погасяване е нарушаване на договор, което би трябвало да има някаква компенсация. Ако ние узаконяваме безплатното нарушаване на договор, мисля, че не е добра идея, но освен това ние имаме държавни такси, нови оценки, нотариални такси и т. н. Всичко това трябва да бъде направено безплатно, за да стане толкова лесно, колкото депутатите си мислят", обясни Левон Хампарцумян.

Хампарцумян допълни, че в момента тенденцията за лихвите и по депозитите, и по кредитите е плавно надолу. За новата формула за изчисляване на лихвите по кредитите той заяви:

„Не мисля, че е ясна на потребителите, защото това предполага определени професионални познания. Също така тези смешни текстове за размера на шрифта - ако вие не разбирате един език, например финландски, и един текст е написан с дребен шрифт на финландски, и аз ви го напиша с много голям шрифт на същия език, той няма да стане по-разбираем".

Въвеждането на таван на годишният процент на разходите не засяга банките, тъй като те работят на много по-ниски лихвени равнища от тавана.

„По-глобално погледнато, този таван може да предизвика бум на кварталното лихварство, което ще бъде чисто криминално".

Честата промяна на законодателството води до несигурност на средата, а това не е в полза на конкурентоспособността на икономиката ни, допълни Хампарцумян.

Цялото интервю с председателя на Асоциацията на търговските банки Левон Хампарцумян ще чуете по-късно в „Денят" на Дарик.