Грийнспан предрече срив на британския пазар на жилища
Грийнспан предрече срив на британския пазар на жилища / netinfo

Бившия централен банкер на САЩ Алън Грийнспан предрече Алън Гринспан предрече срив на цените на британския пазар на жилища, съобщава британският в. "Дейли мейл".

Според Грийнспън заради значителното ускоряване на инфлацията Bank of England (Банк ъв Ингланд) ще бъде принудена да повиши лихвите си двойно в сравнение със сегашните 5,75 процента, за да понижи цените.

Американският икономист отбелязва, че засега не е ясно дали въздействието на сегашната финансова криза ще бъде също толкова разрушително, колкото и през 1998 година, съобщава Би Би Си нюз.Според Грийнспан икономиката на Великобритания е достатъчно силна и е в състояние да се справи с кризата.

Прогнозата на Грийнспан стана факт на фона на усилията за преодоляване на кризата, обхванала петата по големина ипотечна банка във Великобритания Northern Rock (Нодърн рок). Тази банка поиска помощ от Bank of England, след като обезпокоени вложители изтеглиха от сметките си близо 1 млрд. британски лири (над 2 млрд. долара) и спряха работата на сайта на Northern Rock.