Грешка във формулата за изчисляване на сметките за парно
Грешка във формулата за изчисляване на сметките за парно / netinfo

Една от фирмите за топлинно счетоводствоБруната” е завела иск в Софийски градски съд срещу изпълнителния секретар на Федерацията на потребителите Павел Кърлев за нанасяне на имуществени вреди. Това каза по време на семинар на фирмите за топлинно счетоводство експертката от „БрунатаМарияна Савова.

Според "Бруната" Кърлев е изнасял в медиите невярна информация. Искът е за 10 хиляди лева.

Грешка във формулата за изчисляване на сметките за парно са открили фирмите за дялово разпределение в наредбата за топлоснабдяването. Докато документът не бъде коригиран, фирмите няма да могат да подготвят изравнителните сметки.

Според наредбата ако в сградата има радиатори, чието потребление е над технически възможното, излишъкът вместо да се прибави към енергията на общите части – се изважда. Това води до грешно изчисляване на сметките, обясниха от асоциацията и заявиха, че често се случва да са такива показанията в магазините, където парното работи, но и вратите са непрекъснато отворени.

Топлинните счетоводители са информирали Министерството на икономиката и енергетиката за грешката и очакват наредбата да бъде коригирана. Предвижда се в бъдеще фирмите за дялово разпределение да предоставят два вида услуги: стандартна и допълнителна.

Стандартната ще включва две измервания годишно и изготвяне на изравнителна сметка, а услугите ще са на еднакви цени за всички абонати на съответната „Топлофикация”. Ще се плаща директно на нея.

Допълнителните услуги ще са както и сега: по-често замерване на уредите и разясняване на сметките.