Горанов: Не се предвижда вдигане на данъците
Горанов: Не се предвижда вдигане на данъците / БГНЕС, архив

Не се предвиждат изменения в параметрите на данъците в посока увеличение. Изключение правят акцизните ставки за облагане на тютюна.

Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Изказването на Горанов бе във връзка с една от точките на дневния ред на НСТС, а именно - подготвяните помени в Закона за акцизните и данъчните складове. Горанов обясни, че в промените на закона не се предвижда увеличение на данъците.

Как покойниците у нас ще си плащат данъците?

„Мотивите ми за промени са свързани с нови достижения в европейското право. Другите мотиви са свързани със стъпки в посока по облекчаване на информационния обмен между лицата и приходните администрации, и въвеждане на някои облекчения за бизнеса по отношение на ДДС", посочи още финансовият министър.

Относно предложението наследници да плащат неизплатени данъци на починало лице, Горанов направи коментар, че тази промяна не е безспорна.

„Но тя е икономически обусловена от обстоятелството, че например едноличен търговец, независимо, че предприятието му загива с него, икономическите връзки продължават да съществуват. Промяната е в полза за съществуването на някакъв регламент", обоснова се още Владислав Горанов.

Източник: БГНЕС