Газпром укрепва позициите си в Европа
Газпром укрепва позициите си в Европа / netinfo

Британският икономически всекидневник "Файненшъл таймс" коментира разширяващите се позиции на руския газов монополист Газпром в Европа. Изданието се спира най-вече на споразумението между Газпром и френската държавна компания

Газ дьо Франс (Gaz de France), което днес се очаква да бъде подписано. С него ще се удължи до 2030 година срокът на доставките на руски газ за Франция и се гарантира достъпът на руския газов монополист до промишлените потребители на гориво, съобщава Би Би Си.

Вчера, припомня "Файненшъл таймс", Газпром укрепи позициите си в България - две седмици преди влизането на страната в ЕС бе сключено споразумение с Булгаргаз за доставки на страната до 2030 година.

Делът на Газпром на газовия пазар във Франция в момента е 23 на сто и руската компания отстъпва само на норвежките си конкуренти, които осигуряват на Франция 30 на сто от необходимото й синьо гориво.

Европейската комисия, пише Файненшъл таймс", оценява споразуменията на Газпром с Франция и България като симптоми за неблагополучието на европейския енергиен пазар, където големите държавни компании подписват дългосрочни договори с Газпром, знаейки, че на вътрешния пазар те нямат конкуренция.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, съобщава "Файненшъл таймс", планира на 10 януари да публикува планове за либерализиране на енергийния пазар, чиято цел е да гарантират повече конкуренция между различните страни и да бъдат отслабени позициите на монополисти като Газ дьо Франс.