Газпром, Шел и Сонатрак спечелиха големи газови договори в Либия
Газпром, Шел и Сонатрак спечелиха големи газови договори в Либия / netinfo

Либия отдаде четири периметъра за разработка на газови находища на компаниите Газпром, Шел (Shell), алжирската държавна газова компания Сонатрак (Sonatrach) и полската Полски (Polski), след обявен конкурс, предаде Франс прес.

Руската Газпром получава три блока в басейна на Гадамес с обща площ 3936 квадратни километра. Тя спечели този периметър в надпревара с Газ дьо Франс (Gaz de France), японската Импекс (Inpex), Британската Би Джи (BG) и Полска, като предложи на либийската Национална петролна компания (НПК) да й отстъпи 92,2 процента от продукцията си.

Сонатрак, асоциирана с Ойл Индия (Oil India) представи най-добра оферта за периметър от четири блока в Гадамес с площ 6934 квадратни километра, като ще отделя 87 процента от продукцията си за НПК.

Третият периметър, с площ 1790 кв. км, включващ два блока в басейна на Сирт, бе отдаден на Шел, която предложи 93 млн. долара плюс премия при подписването от минимум 10 млн.долара, поискана от либийците за всеки периметър.

Шел ще се задоволи с 15 на сто от произведеното количество. Полски получи два блока за търсене на залежи в басейна на Мурзак и дял от продукцията 11,8 процента.

Либия е вторият производител на петрол в Африка и притежава също резерви от петролен газ, оценявани на 1,314 млрд. кубически метра, по данни на ОПЕК.