Фореско: Не е имало преговори с  „Консолид комерс”
Фореско: Не е имало преговори с „Консолид комерс” / netinfo

Ръководството на „Форекско” още на 16 ноември миналата година е изпратило до Министерството на икономиката и енергетиката проект на споразумение за уреждане на задълженията към държавната фирма „Консолид комерс”. Това се казва в съобщение до Дарик от изпълнителния директор на „Форекско” Димитър Павлов. Той посочва, че документът е пратен и до „Консолид комерс”, но този момент от никоя от страните няма отговор.

Реакцията идва, след като преди ден министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров обяви, че ще поиска от главния прокурор да се ускори проверката по източването на 5 млн. лв. от „Консолид комерс” както и обвинителният акт да бъде внесен по-бързо в съда. Съдействие министърът търси и от председателя на Държавната агенция Национална сигурност Петко Сертов и от управителя на БНБ Иван Искров.

Павлов твърди, че фирмата, на която е директор, е търсила контакти с „Консолид комерс” неколкократно, но до преговори не се е стигнало.

Седмица след изпращането на проект за споразумение във „Форекско” получили нотариална покана от лице, което според тях към този момент не представлявало „Консолид” и затова не била взета под внимание. Буди недоумение фактът, че възникнал спор по валидна търговска сделка се прехвърля към главния прокурор, ДАНС и БНБ вместо да се реши чрез споразумение, заявява в писмото си Павлов.

През юни 2006 година при проверка на държавното дружество е разкрита липса на около 5 милиона лева. Тогавашният ликвидатор на предприятието Владимир Милев е обяснил пред Министерството на икономиката, че тези пари са обменени в евро и предоставени за управление на частната финансова къща „Форекско”. Двете дружества са сключили поредица от договори и допълнителни споразумения за форуърд валутни сделки, като датата на последния падеж е 9 декември 2007 година. На тази дата обаче от „Форекско” не са доставили договореното количество чуждестранна валута, въпреки че му е била изпратена официална нотариална покана и е посочена банкова сметка, по която да се преведат парите, мотивираха се от Министерството на икономиката и енергетиката.