„Форбс”: България е 44-та сред най-добрите страни за бизнес
„Форбс”: България е 44-та сред най-добрите страни за бизнес / снимка: Sofia Photo Agency

България е 44-та сред най-добрите страни за бизнес, сочи класация на американското списание „Форбс”. В нея участват 121 държави. Румъния ни изпреварва, като северната ни съседка се нарежда на 40-та позиция. Турция пък заема 41-во място, следвана от Хърватия. Гърция е девет позиции след България и заема 53-тото място.

Сред топ 10 пък попада една държава от бившия комунистически лагер – Естония, която през 2004 година стана членка на Европейския съюз.

Класация на авторитетното издание се оглавява от Дания, която се покачва с три места в сравнение с миналата година. Ирландия е 19 места по-горе - на втората позиция, а родината на Nokia – Финландия, е трета. САЩ са паднали от третото на четвърто място в класацията. Великобритания пък се е изкачила до петото място. Останалите пет места в почетната десетка се заемат както следва от Швеция, Канада, Сингапур, Хонконг и Естония.

Основателките на Европейския съюз – Германия (21-во място) и Франция (25-то място), се паднали с девет позиции надолу паради скандалите в банковия сектор и по-големите пречки за предприемачите. Полша пък се е изкачила с шест места, а Чехия запазва 29-тото място поради настроените против бюрокрацията лидери като полския президент Лех Качински и чешкия премиер Мирек Тополанек.

Страните с бурно развиващи се икономики като Индия (64-място, 13 позиции надолу спрямо миналата година) и Китай (79-то място, две позиции надолу спрямо 2007 година) отстъпват в класацията поради политическата нестабилност и демонстрираната съпротива срещу повишаването на личните свободи. Високата инфлация, обусловена от нарастващите разходи за храна и суровини, както и увеличилите се тежести за предприемачите също правят двете най-населени страни в света по-непривлекателни като бизнес дестинации.

Един от най-големите спадове в тазгодишната класация е регистриран от Япония, която пада с 21 места до 24-то място. Причината е в обявени от Комитета по икономическа и финансова политика проблеми, сред които високият корпоративен данък в страната, който е 40 на сто. Това прави страната на изгряващото слънце по-неконкурентна в сравнение с други страни от региона като Хонконг, където този данък е в размер на 17,5 на сто и Южна Корея – 25 процента.